YOUNG RESIDENCE

The Youngs came to us interested in building a renovation and addition to their house at the shore in Westbrook, Connecticut. Because the two-story house is located on a small lot, it was likely that any increase in the building’s footprint would have required a zoning variance. After analyzing the program requirements and the existing structure, we determined that we could meet our clients’ needs by reallocating existing space and expanding upward rather than outward, thus avoiding the need to apply for a variance.

We added a new entry, opened the existing enclosed stair to the second floor, created a new kitchen with access to the front yard and water views, relocated the dining room and a bathroom, put in new exterior windows and shingles, and improved the appearance of the existing porch. One item on the project's original "wish list" was to alter the master bedroom in order to include a view to Long Island Sound. Working within the original budget, we managed to make this dream come true by raising the existing roof and adding a gable and windows facing the ocean. The project was constructed by Bransfield Builders of Westbrook, Connecticut.

15 Bokum Road
Essex, CT 06426

P: 860-767-2378